Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Γιώργος Δημητρούλιας
Αντίδοτο ISBN: 978-618-5504-08-3
260 σελίδες 17×24
30/11/2021
Ενδεικτική τιμή 16 ευρώ

«Πραγματικά χιλιάδες βιβλία έχουν γραφεί πάνω στον Γερμανικό Εθνικοσοσιαλισμό και θα ήταν τρομερά δύσκολο αν προσπαθούσα στο περιορισμένο χώρο ενός προλόγου να προσπαθήσω να αναλύσω ένα φαινόμενο που συντάραξε την ανθρωπότητα στο πέρασμά του.

Πολύ συνοπτικά ο Εθνικοσοσιαλισμός, όπως αυτός εκδηλώθηκε στην Γερμανία, υπήρξε μια αριστερή πρόταση στην αρχή, στην Βαϊμάρη,  και αυτό το βλέπουμε όταν οι Γερμανοί εργάτες μεταστρέφονται μαζικά πολιτικά από τον κομμουνισμό στον Εθνικοσοσιαλισμό, μην ξεχνάτε ότι ο Χίτλερ πλειοψήφησε στις εκλογές. Η διαφορά ήταν ότι ο κομμουνισμός ερμήνευε ταξικά την οικονομική διαφορά των τάξεων και θεωρούσε συντρόφους (kamaraden) τους βιομηχανικούς εργάτες, ενώ ο Εθνικοσοσιαλισμός θεωρούσε συντρόφους (kamaraden) αυτούς που μοιράστηκαν τους κινδύνους του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και βρέθηκαν στο ίδιο χαράκωμα. Μια ηρωική αντίληψη της ζωής που υιοθέτησε το  NSDAP ως το τέλος αν δούμε τις μεγάλες απώλειες των Γερμανών αξιωματικών που είχαν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Μετά την λεγόμενη και «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» στην οποία ο Χίτλερ ξεκαθαρίζοντας την εσωτερική αντιπολίτευση γίνεται ο απόλυτος άρχων του κόμματος και του κράτους, περνάμε στην δεύτερη φάση, όταν γίνεται ο Εθνικοσοσιαλισμός καθεστώς και προσπαθεί να εφαρμόσει την Κοσμοθεωρία του σύμφωνα με τα ισχύοντα πλαίσια της εποχής. Πολλές είναι οι κριτικές ενάντια του Εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος που εγράφησαν κυρίως μεταπολεμικά και πρέπει  να τα δούμε με το Ελληνικό κριτικό πνεύμα που μας λέει «ουαι τοις ηττημένοις».

Μεταπολεμικά και εφόσον συντρίφτηκε σε όλες του τις μορφές ο Γερμανικός Εθνικοσοσιαλισμός, με προεξάρχουσα την ελληνικής καταγωγής, ινδουίστρια Savitri Devi και τον Χιλιανό διανοούμενο Miguel Serrano, αλλά και άλλους στοχαστές, έλαβε μια μεταφυσική διάσταση για να μπορέσει να διαρκέσει και να μην εξαφανιστεί. Έλαβε πολλές διαφορετικές μορφές, άλλοτε καθαρά ρατσιστικές όπως στην Αμερική με πολλές οργανώσεις με βάση τον φυλετισμό, αλλά και στην Νότιο Αφρική με τους Μπόερς που αντιστέκονταν στην μαύρη λαίλαπα, άλλοτε ταυτίστηκε με αυταρχικά ακροδεξιά καθεστώτα που ήταν περισσότερο φασιστικά παρά εθνικοσοσιαλιστικά.

Τα πέντε μικρά βιβλιαράκια που ακολουθούν είναι τυπωμένα στην Γερμανία την εποχή του τρίτου Ράιχ σε διάφορες γλώσσες και στα ελληνικά. Δίνουν μια διαφορετική άποψη για τα αίτια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου που μεταπολεμικά δεν ήταν δυνατόν να γίνει γνωστή, αφενός γιατί κατεστράφησαν σχεδόν όλα αυτά που ήταν φιλογερμανικά και αφετέρου ο άξονας ηττήθηκε από τους συμμάχους, οι οποίοι επέβαλαν αποκλειστικά την άποψή τους».

Κοινοποιήση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *