Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. Μια κριτική ματιά πάνω στο βιβλίο – εγχειρίδιο του Θεόδωρου Τριανταφύλλου, «Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ».

«Δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται, γι’ αυτόν…

που θέλει να προσπαθήσει».

Μέγας Αλέξανδρος

Γράφει ο Γιώργος Δημητρούλιας

Εκδότης «το Αντίδοτο», τ. δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας

Όταν πρωτοξεφύλλισα το βιβλίο του κυρίου Θεόδωρου Τριανταφύλλου με τίτλο «Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ» διαπίστωσα ότι είναι πολλά πράγματα που και εγώ αγνοούσα μέχρι τώρα παρά την επιτυχημένη συμμετοχή μου στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Δήμο Καλαμάτας με τον δικό μου ανεξάρτητο πατριωτικό συνδυασμό, δηλαδή χωρίς την στήριξη κάποιου πολιτικού φορέως.

Το βιβλίο αυτό είναι κυριολεκτικά ένα ολοκληρωμένο και επίκαιρο εγχειρίδιο για όποιον, όπως γράφει ο κύριος Τριανταφύλλου στην Εισαγωγή, αποφασίσει να ξεκινήσει το συναρπαστικό αυτό ταξίδι της διεκδίκησης μιας αιρετής θέσης ευθύνης για προσφορά και δημιουργία στην πολιτική.Γράφει στην συνέχεια: «…ίσως θα θέλατε κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Πως να ξεκινήσετε; Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τους συνεργάτες σας;Πως θα επικοινωνήσετε με τον κόσμο;Πως θα συμπεριφερθείτε για να κερδίσετε φίλους; Πως θα αμυνθείτε από τους αντιπάλους σας;Πως θα γίνει η προβολή των προσόντων και πολιτικών σας πλεονεκτημάτων που οδηγεί στην εκλογική νίκη».

Σε όλα τα παραπάνω δίνει απαντήσεις αυτό το βιβλίο – εγχειρίδιο και σε πολλά ακόμη, αφού ο συγγραφέας επί σειρά ετών βρίσκεται στα επιτελεία πετυχημένων πολιτικών ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι κάτι που δίνει μεγαλύτερη αξία στο βιβλίο γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η σπουδαιότερη βαθμίδα μιας οργανικής κοινωνίας που θέλει να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον της. Η κατανόηση των πολιτών της συμμετοχής στα κοινά είναι και η επιτυχία αυτών που θέλουν να αυτοαποκαλούνται πολιτικοί.

Δεν μπορώ παρά να αντιγράψω μερικές σειρές από το βιβλίο τις οποίες θεωρώ σημαντικές σε οποιονδήποτε μπαίνει στον πολιτικό αγώνα και όχι μόνο:

«Κάθε στιγμή της ζωής είναι μια μάχη, μια απόφαση, μια γεμάτη με νόημα επιλογή. Κάθε σκέψη και πράξη που προετοιμάζει το σκοπό, ου έχουμε θέσει στη ζωή μας.

Κάποιοι βάζουν συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που υπερβαίνουν, τις δυνατότητές τους. Χτίζουν με γερές πέτρες τη γνώση τους, ψηλώνουν και ισχυροποιούν την αυτοπεποίθησή τους. Πάρτε παράδειγμα απ’ αυτούς τους ανθρώπους που είναι υπέρ της προσπάθειας και που δοκιμάζουν να ξεπερνούν τους δισταγμούς της αποτυχίας. Η επιτυχία δεν έρχεται χωρίς τόλμη και δράση.

Αν θέλετε τα μεγάλα, γίνεται μεγάλος, αν θέλετε τους ψηλούς στόχους, ψηλώστε. Πάντως, πάρτε απόφαση. Η στασιμότητα είναι χάσιμο χρόνου και ο χρόνος είναι για δράση. Μην φοβάστε την αποτυχία. Η αποτυχία δεν είναι έγκλημα. Έγκλημα είναι το να θέτεις χαμηλούς στόχους και να παραμένεις αδρανής.

Να θυμάστε ότι στη μεγάλη προσπάθεια είναι ένδοξη ακόμη και η αποτυχία. Εμείς οι Έλληνες άλλωστε έχουμε το μεγαλείο να τολμούμε στην αβεβαιότητα. Η ανθρώπινη θέληση προκαλεί τη δράση, που οδηγεί στο στόχο».

Αυτά τα λόγια είναι το επιστέγασμα όλων αυτών που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και να προσφέρουν θετικά στο σύνολο.

Η Πίστη στην Νίκη των ιδεών μας πρέπει να είναι ακλόνητη γιατί μόνο έτσι μεταδίδεται και στους άλλους «κατά έναν αόρατο και μαγικό τρόπο». Στο βιβλίο αναφέρονται τα λεγόμενα του Γιόχαν Γκαίτε. «Από τη στιγμή που αφοσιώνεται κανείς οριστικά στο σκοπό του, αρχίζει να επενεργεί η Θεία Πρόνοια» Ο ίδιος είπε επίσης: «Ότι μπορείς να κάνεις ή ονειρεύεσαι… μπορείς, ξεκίνα το. Η τόλμη χαρίζει ευφυία, μαγεία και δύναμη».

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε μέρη. Το πρώτο είναι η προετοιμασία που πρέπει να γίνει προσεκτικά γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην οργάνωση του κόσμου μας για την μέγιστη δυνατή απόδοση στην επικοινωνία, στην οποία είναι αφιερωμένο το τρίτο μέρος του βιβλίου. Η επικοινωνία με τους πολίτες είναι πολύ σημαντική διαδικασία που απαιτεί λεπτομερή και πολύπλευρη προετοιμασία. Το πιο σημαντικό κομμάτι της νομίζω ότι είναι το κεφάλαιο για την πολιτική τακτική, στο οποίο αναφέρει μια φράση που έλεγε ο Λένιν και είναι πολύ σημαντική, ότι «η άμυνα στην πολιτική είναι θάνατος». Και συνεχίζει: «Η προσπάθειά σας θα είναι διαρκώς να διαμορφώνεται εσείς την ατζέντα των θεμάτων και να έχετε εσείς την (ήπια) επιθετική πολιτική πρωτοβουλία. Ο επιτιθέμενος (λεκτικά) έχει το πλεονέκτημα να καθορίζει ο ίδιος τα ειδικά θέματα που θα δίνονται οι μάχες απόψεων και θέσεων ώστε να κερδίζει την Κοινή Γνώμη». Το τέταρτο μέρος είναι αφιερωμένο στην ρητορική, δηλαδή με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ομιλίες. Εκεί αναφέρεται και στην μη λεκτική επικοινωνία του ομιλητή που είναι ισάξια της λεκτικής. Τέλος, στο πέμπτο και τελευταίο μέρος βρίσκονται τα αναγκαία παραρτήματα με τα έντυπα των εκλογών, τις δαπάνες, ποιες είναι οι Αρμόδιες Δικαστικές Αρχές, χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και λοιπά δικαιολογητικά.

Αυτό το βιβλίο – εγχειρίδιο είναι πραγματικά μια ΒΙΒΛΟΣ για τις εκλογές που είναι αναγκαίο για όποιον θέλει να λάβει μέρος σε αυτήν την διαδικασία με ανάλογες αξιώσεις που θα τον οδηγήσουν στην επιτυχία.

Κοινοποιήση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *