Το ημερολόγιον του αγώνος της ελευθερίας εν Μεσσηνία (1816-1828)

Γιάννης Αναπλιώτης

Ένα ορόσημο στην τουλάχιστον, τρισχιλιετή ύπαρξή μας είναι αναμφισβήτητα η Εθνική μας Επανάσταση του 1821, η οποία αποτελεί την εκκίνηση της ύπαρξης του νεότερου Ελληνικού κράτους. Αυτή μπόρεσε να στεριώσει στα μέρη μας, όταν ξεκίνησε, μετά από λυσσώδεις αγώνες σε όλο το φάσμα του Ελληνισμού σε ολόκληρη την χερσόνησο του Αίμου, στα Βαλκάνια, που ξέσπασε. Σε αυτό το βιβλίο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1971, για τα εκατονπενηντάχρονα της Εθνικής μα Επανάστασης, αποτυπώνονται τα κύρια γεγονότα μέσα από τις πηγές από το  1816 έως το 1828 στην Μεσσηνία και την συμβολή των Ιερών Μονών της Μεσσηνίας στον αγώνα της ελευθερίας του 1821.

Είναι πολύ σημαντική η επανέκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου γιατί σήμερα η Ελληνορθοδοξία, αλλά και η Εκκλησία, πλήττεται από συγκεκριμένους κύκλους που θέλουν την εξαφάνιση των Εθνών μαζί με την πολτοποίηση και ανάμιξη των λαών προς όφελος της Παγκοσμιοποίησης. Ο Ελληνικός Κλήρος στάθηκε από την πρώτη στιγμή μαζί με τον Έλληνες σε όλους τους Εθνικούς Αγώνες και η θρησκεία μας διαχρονικά δεν υπήρξε ποτέ μια ιδιωτική υπόθεση, αλλά στενά συνδεδεμένη με το Έθνος.

Η χριστιανική διδασκαλία εξεπήγασε από την ελληνική σκέψη. Ο Χριστιανισμός προσέλαβε από τους Έλληνες γλώσσα, ορολογία, θεμελιώδεις έννοιες, θεολογία, μεταφυσική, ηθική, τρόπο σκέψεως. Η διαμόρφωση και η διάδοσή του υπήρξε έργο Ελλήνων. Στο ελληνικότερο τμήμα του κόσμου, στο Βυζάντιο, διαμορφώθηκε η πλέον ελληνική εκδοχή του Χριστιανισμού, η Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία συνδέθηκε στενά με τον Ελληνισμό και συνέβαλε αποφασιστικά  στην διαφύλαξη της ταυτότητός του, στους αγώνες του και στην επιβίωσή του.

Η Ορθοδοξία, ως έκφραση ελληνικότητας και ως δομικό στοιχείο της ιδιοπροσωπίας αρκετών Εθνών, αποτελεί στόχο των Παγκοσμιοποιητών. Οι εξουσιαστές της Νέας Τάξης επιδιώκουν την υπονόμευση και καταστροφή της, διότι είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στον στόχο τους που είναι η εξαφάνιση εθνών, θρησκειών και συλλογικών διαφορετικοτήτων.  Ο σταδιακός αφανισμός της Ορθοδοξίας αποτελεί προϋπόθεση επιβολής της Παγκοσμιοποίησης.

Θα τελειώσω αυτό το σύντομο εκδοτικό σημείωμα με την τελευταία παράγραφο της Ποιμαντορικής Εγκυκλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου (Θέμελη) προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας: «Ας είναι αιωνία η μνήμη των Αγωνιστών του 1821 και το φως της θυσίας, της φιλογενίας και της φιλοπατρίας αυτών ας φωτίζει τας ψυχάς και τας καρδίας πάντων των Ελλήνων. Γένοιτο.»

ISBN: 978-618-5504-23-6

17×24 σελ. 126

Ενδεικτική τιμή 12 ευρώ

Κοινοποιήση

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *